Voor veel ondernemers is het de dagelijkse realiteit; je merkt dat de productiviteit binnen je organisatie te wensen overlaat en je wil hier graag verbeteringen in aanbrengen. Ook weet je dat mensen verandering vaak lastig vinden en wil je niet te belerend overkomen. Je wilt je medewerkers juist ondersteunen. Herken jij je hierin? Dan is dit blog geschreven voor jou, want hier zijn de beste tips verzameld die jou helpen de productiviteit van jouw medewerkers te verhogen! Lees je mee?

Tip #1: Ga het gesprek aan met je medewerkers

Wil jij aan de slag met de productiviteit van je organisatie? Dan is het belangrijk dat je weet waar je medewerkers behoefte aan hebben. Ga dan ook het gesprek aan met je medewerkers en vraag hen waar ze tegenaan lopen bij het uitvoeren van hun werkzaamheden. Zien zij kansen voor verbetering en hebben ze hier zelf ideeën bij? Je zult versteld staan van de scherpe inzichten en goede ideeën die medewerkers aandragen, wanneer je hen betrekt bij het proces. 

Tip #2: Maak het inzien, delen en verwerken van informatie gemakkelijker

Een andere goede manier om de productiviteit binnen je organisatie te verhogen, is het terugvinden, bekijken, delen en verwerken van informatie gemakkelijker te maken. Dat kun je doen door te gaan werken met een document management system. Zo’n systeem zorgt voor een centrale, digitale opslag van alle documentatie en (meta)data binnen jouw bedrijf. Het maakt het voor jouw medewerkers makkelijk om in één klik de juiste informatie te vinden, te delen met anderen en om samen te werken aan documenten en projecten. Dit zal je medewerkers enorm veel tijd besparen bij het uitvoeren van hun werkzaamheden en helpt je medewerkers met processen automatiseren.

Tip #3: Blijf actief optimaliseren 

Tenslotte is het erg belangrijk dat je je niet eenmalig bezig gaat houden met het optimaliseren van de processen binnen jouw organisatie, maar dat dit een voortdurend proces wordt. Door actief bezig te blijven met het optimaliseren van de werkzaamheden en processen binnen je organisatie en je medewerkers hier actief bij te blijven betrekken, behaal je de beste resultaten. Plan dan ook regelmatig tijd in je agenda in voor evaluatiemomenten, organiseer brainstorms en win deskundig advies in van mensen die zich specialiseren in het optimaliseren van de processen binnen organisaties zoals die van jou.